Stacja Neapol – slow food pizza & more
Stacja Neapol to kameralna pizzeria, zlokalizowana nieopodal góry Ślęży w Rogowie Sobóckim. Znajdziecie tutaj wspaniałą pizzę neapolitańską w prawdziwym włoskim stylu, a także makarony, sałatki oraz pyszne desery. A wszystko to w klimatycznym i przyjemnym wnętrzu wraz z przemiłą obsługą.
Na pizzach ze Stacji Neapol znajdziecie składniki, które stanowią o typowym włoskim smaku i aromacie potraw. Wiele z nich posiada oznaczenie DOP. Denominazione di Origine Protetta, czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia. Oznaczenie to gwarantuje pochodzenie produktu z danego regionu i gwarantuje najwyższe standardy przy jego produkcji.

W Stacji Neapol każda pizza wypiekana jest w naszym piecu. Kamień do wypieku pizzy to serce pieca. Sprowadzony został specjalnie z Neapolu, gdyż to tam Włosi opracowali mieszanki z wykorzystaniem glin i pyłu wulkanicznego spod Wezuwiusza, najlepiej sprawdzające się w piecach opalanych drewnem. Sam piec został wykonany specjalnie na zamówienie pizzerii Stacja Neapol według dedykowanych wskazówek. Kiedy już odwiedzicie Stację Neapol koniecznie zobaczcie ten piec. Jest widoczny w kuchni, na lewo od baru.
Włoska kuchnia to pasja. Nie tylko hobby czy sposób na zarabianie pieniędzy. To coś, czym żyjemy każdego dnia. A pizza neapolitańska, której tematem zainteresowaliśmy się w sposób szczególny to naszym zdaniem jedna z najważniejszych i najlepszych rzeczy, które Włosi przekazali światu. Myślicie, że ważniejszy jest Leonardo da Vinci, Juventus Turyn, Luciano Pavarotti albo Koloseum 😊? Zróbmy eksperyment: wpadnijcie do nas na pizzę i dajcie się przekonać!